Primaire Reflex integratie met kinesiologische methode RPRM

Je wilt anders reageren, maar het niet lukt? Heb je last van (onverklaarbare) spanningsklachten, je gezondheid of een haperende ontwikkeling op school of je werk? Dan wordt je mogelijk gedicteerd door ongeremde primaire reflexen ook wel overlevingsreflexen genoemd.

Bij  ongeremde overlevings / primaire reflexen worden normale situaties geïnterpreteerd als noodsituaties en volgt de overlevingsreactie: vechten, vluchten of bevriezen. Reflexen krijgen altijd voorrang. Ze veroorzaken tal van  lichamelijke stressreacties, werken negatieve emoties zoals faalangst, woede, schuld of verdriet in de hand en staan het aanleren van gewenst gedrag en vaardigheden zoals lezen en schrijven in de weg.

Voor een overzicht van de primaire reflexen en hun gevolgen indien niet onder controle vind je hier: Primaire Reflexen overzicht

Primaire Reflexen zijn essentieel voor de ontwikkeling van elk bewegend organisme. Deze reflexen, zoals de zuig- en grijpreflex, zijn nodig om de fase van hulpeloosheid naar zelfredzaamheid te kunnen overbruggen. Ze leren een mens bewust te worden van prikkels, te acteren op prikkels, zich te voeden, contact te maken met anderen en hogere neurologische functies en het volledige bewegingstraject te ontwikkelen. Bij normale ontwikkeling raken de reflexen op zo’n 1,5 jarige leeftijd op de achtergrond en worden ze vanzelf geïnhibeerd. Dit is de natuurlijk stand-by modus.

Naast tal van lichamelijke klachten, kunnen de volgende diagnoses hun oorsprong hebben in storende Primaire Reflexen: Depressiviteit, Postnatale Depressie, Burn-out, ADHD, ADD (overgevoeligheid voor zintuiglijke prikkels), Dyslexie, Dyscalculie, Dyspraxie, Bepaalde vormen van Epilepsie, Autisme-verwante stoornissen zoals PDD-NOS en Asperger en hechtingsproblematiek. z.o.z voor een overzicht van gevolgen per reflex.

Primaire reflexintegratie is op basis van de kinesiologische RPRM-methode van Margaret Mulder. Het is een natuurlijke geneeswijze, dat gebruik maakt van je lichaamseigen vermogen tot het onder controle brengen van de reflexen.

Je ligt volledig gekleed op een behandelbank en ondergaat lichte spierreflex testen om vast te stellen welke primaire reflexen ongeremd aanwezig zijn en wat je lichaam nodig heeft om ze zelf te inhiberen. Vervolgens wordt de benodigde lichte druk, beweging, geluid of andere sensorische prikkel toegepast om de reflexen in normale stand-by mode te brengen. De oorzaak wordt geneutraliseerd en de stress die door de ongeremde aanwezigheid van de primaire reflexen is veroorzaakt wordt afgevoerd.

Nadat de inhibitie is afgerond heeft vrijwel iedereen een positief resultaat op meerdere vlakken (lichamelijke, mentaal, emotioneel). De effecten beginnen vaak verrassend snel, soms heeft het lichaam en de geest wat meer tijd nodig om te herstellen van de aanslag die de primaire reflexen teweeg hebben gebracht, alvorens de effecten zich kunnen openbaren. Het herstel na de inhibitie is een proces dat soms nog weken tot maanden na de laatste sessie kan voortduren.

Reacties van klanten:
“Ik kon opeens tot diep in mijn onderbuik ademhalen”. “Ik voel me meer ontspannen en heb minder pijn”. “Ik heb een warme mantel om me heen, de spanning tussen mijn schouders is weg.” “Mijn allergieën zijn weg, ik heb weer meer energie.” ”Mijn rugpijn is eindelijk over.” “Ik presteer beter.” “Ik ben beter gecentreerd.” “Ik sta nu elke ochtend uitgerust op en ga de dag lachend tegemoet.” “Ik ben weer normaal ongesteld”.
“Ik ervaar minder stress om mensen te zien.” “Ik kan beter bij mijzelf blijven, want ik voel beter wat van mij is en wat van de ander.” “Eerst kwamen onverwerkte trauma’s in mijn dromen omhoog, daar heb ik ze verwerkt en nu heb ik veel meer rust gekregen in mijn hoofd en slaap ik beter.” “In eerste instantie ging ik door een rollercoaster van emoties maar nu ik voel me emotioneel veel meer in balans dan daarvoor.” “Alles gaat makkelijker. Ik geniet meer. Ik ben veel blijer.” “Ik voel me veel rustiger, mijn hoofd is heerlijk leeg en ik moet niet meer zoveel van mezelf.” “Ik ben veel meer ‘aanwezig’.”

Bij kinderen:
“Na een val wilde hij getroost worden. Dat heeft hij nog nooit gedaan.” (kind met diagnose autisme). “Hij zat bij de kapper 3 kwartier op schoot, rustig. Nooit gedaan.” “Gevoetbald en speelde als een monster. Normaal raakt hij geen bal. Alle ouders langs de lijn vroegen wat er was gebeurd?” “Ze mopperde niet over zwemles, en zegt zelf daarover: Als ik iets niet leuk vind, vind ik het eigenlijk spannend”. “Superblij! Faalangst veel minder, buikpijn en reflux opgelost!”. “Hij kan alle tafels rekenen”. “Veel minder faalangst: Hij wil wel i.p.v. ik kan niet”. “Blaasjes in haar mond zijn veel minder.” “Hij leest! Ook met dank aan de Davis methode”. “Hij is veel minder opstandig”. “Hij is opener, maakt makkelijker contact, komt uit zichzelf knuffelen, vertelt meer uit zichzelf”. “Hij verstoort spelletjes van andere kinderen veel minder”. “Hij durft ineens wel alleen de trap op naar boven”, “Hij is niet meer bang in het donker”. “Hij praat beter”. “Ze heeft minder woede-uitbarstingen”.

Primaire reflexinhibitie in het kort:
In gemiddeld 3 tot 4 sessies resultaat. De sessies zijn eenvoudig, pijnloos en worden als zeer ontspannen ervaren. Tijdens een sessie lig je en ben je gekleed. Je hoeft nagenoeg geen oefeningen thuis te doen.

Géén herbeleven, géén hypnose, géén psychologische gespreksvoering. Het is voor ons niet nodig het lichaamseigen herstel en inhibitie processen in gang te zetten door gebeurtenissen uit het verleden te laten herbeleven. Het is volkomen veilig.

Primaire reflexen kunnen ook op latere leeftijd (volwassenen en kinderen vanaf ongeveer 1,5 jaar) alsnog onder controle worden gebracht. Ouders kunnen als representant voor hun kind optreden. Dit verlaagd de therapielast voor het kind.

Primaire reflexen zijn na de inhibitie in principe permanent onder controle. Door een ongeluk, langdurige overbelasting of traumatische ervaring kunnen primaire reflexen opnieuw ongeremd raken.

Inhibitie geeft ruimte om vaardigheden en gedrag verder te ontwikkelen.  Daarbij is soms hulp nodig dat buiten ons vakgebied valt. Wij verwijzen dan door naar (kinder)coaches, psychologen, logopedisten, remedial teachers etc.

Aanvullend op de primaire reflex-inhibitie kan eventueel stress releases gedaan worden op oeremoties en specifieke negatieve ervaringen, dan wel toekomstige gebeurtenissen waar tegenop gezien wordt.