Detox, Kruidengeneeskunde & Voeding

Detox, Kruidengeneeskunde & Voeding

Bij stress verwerkt je lichaam afvalstoffen minder goed en verbruik je meer vitaminen, mineralen, voedingsstoffen. Naast voedings- en leefstijl advies kunnen we je ook bijstaan met advies voor verstandige suppletie en kruiden gebruik om je te helpen van je klachten en je stressbestendiger te maken. Adaptogenen zijn kruiden die je balans in je lichaam kunt vergroten, helpen herstellen igv stress en met een detox kun je je ontdoen van afvalstoffen die zorgen voor diverse klachten. Lees hier verder wat de mogelijkheden zijn en maak een afspraak.

Detoxkuren
Ten tijde van stress kan je lichaam zijn afvalstoffen niet meer goed verwerken. Dit belast je lichaam op allerlei gebied; spieren en gewrichten worden minder soepel en pijnlijk, maar ook de reinigende organen (nieren, lever en darmen) kunnen kun werk steeds minder goed doen en raken overbelast met vaak chronische klachten als gevolg (verkoudheden, allergieen, etc.). Een detoxkuur kan een uitkomst bieden om je lichaam te ontdoen van verzamelde afvalstoffen en weer gezond te kunnen functioneren. Een detoxkuur bestaat uit het tijdelijk weglaten van belastende voedingsmiddelen en toevoegen van reinigende voedingsmiddelen. Afhankelijk van je conditie stimuleren we de reiniging met behulp van kruiden en reinigende supplementen. De detox is bij voorkeur uitermate geschikt om een nieuwe eet- en leefgewoonten te beginnen en vol te houden! Bekijk ook mijn onderzoek naar de effectiviteit van sapvasten: Onderzoek Sapvasten door Caroline aan de Stegge

Voeding als therapie
“ Je voeding is je medicijn en je medicijn is je voeding”.

Deze uitspraak van Hippocratus is een belangrijk uitgangspunt in de orthomoleculaire geneeskunde.

In geval van stress kan je lijf soms specifieke voeding nodig hebben om je te helpen herstellen. Bij stress verbruik je namelijk meer voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. Door een tekort kan een probleem/ziekte ontstaan en wordt je nog minder stress bestendig. Dat is dan vaak redelijk eenvoudig en zonder bijwerkingen (!) te verhelpen met een verandering in je voeding. Eigenlijk zou je bij alle (chronische) stress klachten eerst moeten (laten) nagaan of je voeding wel klopt. Aanpassing van de dagelijkse voeding en (tijdelijke) inname van voedingssuplementen om de chronische tekorten weer teniet te doen is dan de therapie.

Fytotherapie (kruidengeneeskunde) bij stress

De natuur kent een aantal adaptogene planten. Dit zijn planten die je specifiek kunt inzetten in geval van grote overbelasting en dus stress. Adaptogene kruiden zijn bepaalde kruiden die kunnen zorgen voor meer balans in het lichaam. Dit doen ze door onder andere door de stressrespons van het lichaam te verminderen. Ze brengen het lichaam meer in balans door ervoor te zorgen, dat er in stresssituaties meer rust komt in je lichaam. Of om bij vermoeidheid te zorgen voor meer energie. De werking van de kruiden kan na twee weken of langer gevoeld worden. Wij adviseren naast de adaptogene planten ook opbouwende (constitutie gerichte) kruiden te gebruiken voor een duurzamer effect. Celzouten en bachremedies worden ook ingezet.

Fytotherapie komt van het Griekse ‘fytos’ (plant) en ‘therapeia’ (behandeling). Het maakt dus gebruik van de heilzame stoffen uit planten en kruiden om ziekten te behandelen.

Kruiden en planten waren waarschijnlijk de eerste geneesmiddelen die de mens voorhanden had, waardoor er nu eeuwenlange ervaring en kennis is opgebouwd rond de geneeskrachtige werking van kruiden. Heilzame kruiden en planten bevatten stoffen die niet alleen het herstel van ons lichaam stimuleren, maar ook een meer algehele, diepere werking hebben op onze gesteldheid. Sommige planten bevatten van nature giftige stoffen. Omdat de fytotherapie uit gaat van het principe alleen milde middelen te gebruiken voor genezing, worden de concentraties zo aangepast dat het middel een efficiënte, milde werking heeft.