Brainspotting

Een revolutionaire nieuwe therapievorm voortgekomen uit EMDR.

Zonder herbeleven en cognitieve (denk) analyses.

Veilig en snel. Gemiddeld 3 à 5 sessies per thema, soms langer soms korter.

Performance-enhancing techniek: zie ook getuigenis zangeres Mathilde Santing die voor het eerst eigen songs heeft durven opnemen dankzij brainspotting. https://mathildesanting.com/nl/

Brainspotting krijgt wetenschappelijke erkenning. Diverse onderzoeken. Zie ook brainspotting.nl Effectiviteit wordt erkend. Hoe het werkt is momementeel in onderzoek. Duidelijk lijkt dat de methode onder meer gebruik maakt van de menselijke capaciteit zichzelf te scannen en het zelfhelende vermogen van het lichaam.

Wat is een Brainspot? Misschien ken je het wel. Je praat over een bepaalde gebeurtenis of moet iets ophalen uit je geheugen, dan gebeurt het wel eens dat je naar een bepaald punt kijkt en even…soms een fractie vasthoudt. Dat punt is een Brainspot. Als die blik (oogpositie) op dat punt vastgehouden wordt, raken relevante gebieden in de hersenen gestimuleerd waardoor informatie die in die gebieden in de hersenen en in het lichaam ligt opgeslagen in de vorm van onverwerkte ”informatie-capsules” worden aangesproken en zich gaan oplossen. (bron: www.brainspotting.nl)

Werkwijze: Met je ogen gefocust op een brainspot je hersencapaciteit “aanzetten” om eenvoudig en razendsnel je oude fysieke/emotionele inslagen op te lossen. Inslagen die herstel, groei en ontwikkeling in de weg staan.

In gesprek bepaal je het thema dat op dat moment actueel is. Dan activeer je het thema in een plek in je lichaam waar het mee resoneert. Zo wordt de cognitie, je denken dus, even in rust mode gebracht. We gaan niet analyseren. Je brein weet waar het over gaat. Je gaat zitten tegenover de practitioner, of op een plek in de buurt wat voor jou prettig is. De practitioner is in volle aandacht bij jou en je thema. De brainspot, het punt in de ruimte waar je op dat moment reflexmatig op reageert, wordt door de practitioner met een pointer vastgesteld en gedurende de hele sessie aangehouden als anker voor het proces.

De voordelen van Brainspotting:

 • Voor alle leeftijden geschikt, dus ook voor (jonge) kinderen
 • Geen noodzaak om over de problemen te kunnen of moeten praten.
 • Geen taalbariere.
 • Je hoeft niet iets op nieuw te beleven: geen hertraumatisering.
 • Breed inzetbaar: zowel op lichamelijke als psychische klachten en op het verbeteren van prestaties.
 • Nadruk op neurofysiologie en minder accent op cognitie en verbale vermogens van cliënten.
 • Minder risico op hertraumatisering
 • Blijvend en diepgaand resultaat op het gebied van kwaliteit van leven en performance
 • Kortdurende interventieperiodes. Meestal 3 – 5 sessies in geval van een groot thema.
 • Je hoeft je specifieke inslagen of trauma’s NIET te herinneren.
 • Oorzaak – gevolg analyses zijn NIET nodig. Gedachte hierachter: je denk-brein is vele malen langzamer en minder accuraat dan je animale brein waar herstelprocessen van trauma moeten plaatsvinden.

Sessies duren 1 a 1,5 uur en kosten €120. Ter introductie van 1 juli 2019 tot 1 augustus 2019 €80 ipv €120

Brainspotting wordt ingezet bij:

 • Fysieke (pijn) klachten, aanhoudende blessures, onbegrepen klachten. Gedachte achter de werking: Fysieke klappen en ongelukken laten ook neurologische inslagen achter, die moeten worden gereset wil fysiek herstel plaats kunnen vinden.
 • Wensdoelen in groei en ontwikkeling bij sportieve, artistieke of werkprestaties. Uitstekend geschikt bij of na coaching en ontwikkeltrajecten en cognitieve gedragstherapie.
 • Emotionele “haperingen”… blijvende angst (vliegen etc.), verdriet (rouw), woede (onverteerbare situaties), schaamte.

Herstellen van wat is uitgesteld
Elke fysieke en emotionele inslag kan een blokkade in je lichaam en geest vormen indien het herstel daarvan is belemmerd door een overweldigende pijn, verdriet, gevoel van machteloosheid of schaamte of door verwaarlozing en voordurend (on)bewust negeren van signalen die aanmanen tot rust.

Met aandacht en vertrouwen kan je lichaam alsnog over gaan tot het herstel van wat is uitgesteld.

Met aandacht, compassie, acceptatie van wat is, diep respect en bewondering voor ons zelfherstellend vermogen begeleid ik jouw proces.

Interesse of vragen, bel, sms of whatsapp Caroline aan de Stegge: 06 244 71 636