Body Stress Release

Body Stress Release

Waarom Body Stress Release?

Je werkt hard.  Je sport intensief. Je bent ongelukkig gevallen. Je bent een naaste verloren.  Allemaal situaties waarin je lichaam zich verdedigt met het vastzetten van spierspanning. Dit noemen wij Body Stress.  Zodra de belasting geweken is en je rust neemt, begint het loslaten en herstel.

Maar wanneer je lange tijd bent blootgesteld aan diverse belastingen, wordt belasting overbelasting en gaat het loslaten van spierspanning en herstel niet meer zo makkelijk. Je zit vast.

Met name als de diepere spieren langs je wervelkolom gaan vastzitten, blokkeren de zenuwbanen en dat kan vele klachten tot gevolg hebben. Langs je hele wervelkolom ontspringen de zenuwbanen die zorg dragen voor het aansturen van vrijwel alle lichaamsfuncties. Zodra het zenuwstelsel geïrriteerd raakt kunnen tal van ongemakken optreden; uitstralende pijn, stijfheid, krampen of krachtverlies. Maar ook je organen zoals je maag, darmen en je blaas kunnen over- of onderprikkelt raken. Het is dus belangrijk om je wervelkolom vrij van spanning te houden.

Is Body Stress een mogelijke oorzaak van jouw klachten? Bel gerust voor meer informatie.

Wat is Body Stress Release?

Body Stress Release (BSR) is een natuurlijke geneeswijze gericht op het opheffen van blokkades als gevolg van vastgezette spierspanning. De techniek is precies, effectief en vriendelijk. Géén manipulatie en géén kraken! Body Stress Release is geschikt voor iedereen: jong en oud.

Veel klachten hebben een logische oorzaak: vastgezette spierspanning en/of bindweefsel, oftewel body stress. Bij overbelasting gaat je lichaam zich ‘schrap zetten’ uit bescherming. Als dit lange tijd gebeurd of plotseling met een grote klap (ongeluk) dan merkt het lichaam deze spanning niet meer op en laat het niet meer los. Denk maar aan een horlogebandje dat je lichaam ook niet meer opmerkt na een tijd dragen. Deze vastgezette spierspanning, oftewel ‘body stress’, heeft echter een onderdrukkend effect op je lichaamsfuncties. Met name de spanning langs de wervelkolom onderdrukt het zenuwstelsel en daarmee de regulering van vrijwel al je lichaamsfuncties; (rug) pijn- en uitstralingsklachten, spasmen en verkrampingen (zowel in spieren maar bijvoorbeeld ook in maag- en darmen), hormonale klachten en klachten aan het immuunsysteem (allergieën) en dergelijke kunnen het gevolg zijn.

Hoe werkt Body Stress Release?

Als spanning langere tijd vast zit of met een grote klap (ongeluk of val) is vastgezet, neemt je lichaam deze spanning niet meer waar. Denk maar aan een horlogebandje dat je na een paar dagen dragen niet meer voelt.  Wat je wel merkt zijn de gevolgen van deze diepere spierspanning: Je zenuwstelsel raakt geïrriteerd en diverse klachten kunnen ontstaan.  De vastgezette spanning langs de wervelkolom noemen we Body Stress en heeft slechts een kleine impuls nodig om waargenomen en losgelaten te worden. Body Stress Release (BSR) biedt die impuls.

Met lichte, handmatige en precies geplaatste impulsen langs de wervelkolom, worden de diepste spierlagen bereikt. Je lichaam merkt hier de vastgezette spierspanning weer op en kan vanzelf de spanning loslaten en de klachten als gevolg van de spanning herstellen.
Zelfs een hele zachte impuls op een juiste manier geplaatst kan tot de diepste spierlaag komen zonder forceren en dus zonder te schaden.  Dit wordt gedemonstreerd aan de hand van de wieg van Newton, waar de ballen staan voor de spierlagen; Laat maar eens een uiterste bal van de wieg minimaal vallen (de impuls op de uiterste spierlaag) en de impuls wordt doorgegeven tot de laatste bal in rij (de diepste spierlaag ).

De plaats en richting van een impuls wordt bepaald met behulp van spierreflextesten ter plaatse. Dit zijn kleine aanrakingen waarna de reactie van het lichaam op de aanraking wordt geobserveerd. Je lichaam vertelt ons dus waar en in welke richting spanning is opgebouwd.

Voor wie en hoe vaak?

Body Stress Release wordt opgestart met drie behandelingen op de 1ste, 4de en 11de dag. Soms wordt de 11de dag vervroegd. Daarna wordt  per consult beoordeeld of en wanneer je lichaam BSR nodig heeft.

Body Stress Release is een milde techniek dat geschikt is voor iedereen, baby’s en ouderen, ziek en gezond.
Het kan helpen bij het zelf herstellen van klachten maar ook preventief worden ingezet ter voorkoming van klachten.

Body Stress Release vraagt een meewerkende instelling van de klant. Dat wil zeggen dat het soms noodzakelijk is enkele dagen, weken en heel soms maanden je dagelijkse belasting te reduceren. In concreto kan dat er bijvoorbeeld op neer komen dat je tijdelijk een belastende sport moet vervangen met wandelen en fietsen, zodat de ontspanning en het herstel dat BSR in gang zet ook daadwerkelijk effectief kan zijn.

We snappen ook dat belastende werkzaamheden of omstandigheden niet altijd zomaar aan de kant kunnen worden geschoven. Dan kijken we samen hoe we de dagelijkse belastingen zo min mogelijk vat kunnen laten hebben op je fysiek en mentaal.

Hou je liever je sport aan of kun je niet om je dagelijkse belasting heen, dan is een intensievere frequentie van opeenvolgende sessies noodzakelijk. Het bepalen van de frequentie en het aantal benodigde behandelingen is daarom maatwerk.

 

Ervaringen met Body Stress Release

Charlotte (56), Vivium services: “Ik was verbaasd wat zo’n lichte behandeling voor effect heeft! Het voelt als een soort ontlading in je spieren, alsof de doorstroom weer op gang wordt gebracht. En dat heeft een enorm effect. Ik heb minder last van overgangsklachten en mijn chronische schildklierontsteking. Ook mijn onderrug is weer heerlijk soepel en pijnvrij!”

Lees hier het hele verhaal van Charlotte >>

Debbie (37), eigenaar/chef-kok: “Zonder er bij na te denken kan ik mijn schouder weer laten hangen en ik heb geen last meer van mijn spijsverteringsklachten!”

Johan (52), tekenaar: “Mijn rug was krom door een verkeerde werkhouding. Ik kwam eigenlijk voor wat ontspanning, zodat ik beter kan golven, maar na 5 behandelingen kon ik tot mijn stomme verbazing bij de kruiden op de bovenste plank. Voorheen had ik een opstapje nodig. En mijn swing? Die gaat ook beter!”

Patrick (31), fanatiek sporter: “Ik had het idee dat ik door een pot stroop aan het lopen was: Mijn lijf wilde niet meer. Harder trainen werkte juist averechts, ik moest herstellen. Door BSR ging het herstelproces veel sneller, waardoor ik zonder veel conditieverlies toch het trainen weer kon oppakken en op tijd klaar was voor de marathon! Nu heb ik BSR standaard voor een goede balans tussen training en herstel geïntegreerd in mijn trainingsschema!”

Anna (71), oma: “Ik ging steeds slechter lopen en kon mijn kleindochter niet meer bijhouden. Tot mijn grote verbazing ging mijn stoelgang na 3 sessies vooruit, maar mijn lopen niet. Ik wilde opgeven; ‘het is de ouderdom’. Gelukkig realiseerde ik me dat ik mijn stoelgangproblemen ook had toegeschreven aan ‘de ouderdom’. Ik hield dus nog even vol en een paar behandelingen later merkte ik dat ik makkelijker kon opstaan uit mijn stoel en…beter ging lopen! We doen het rustig aan, Met eens per maand een sessie begin ik langzaamaan steeds beter te lopen. Ik ben heel benieuwd wat er nog meer mogelijk is!

Herstellen is een proces soms met ups en downs.

Als de spanning afneemt dan begint het lichaam te voelen. Door dit beter voelen, oftewel waarnemen, kan uw lichaam effectiever herstellen van de schade die de spanning uw lichaam heeft aangedaan en mogelijk ook de oorzaak is van uw klachten. Dat kan soms een week en soms maanden duren. Tussentijds merkt u meestal echter wel dat u steeds meer belastbaar wordt. U merkt dat u steeds meer aankan en als u toch iets te veel heeft gedaan dat u sneller daarvan herstelt.

Dat hoeft niet te zeggen dat u maanden in hoge frequentie BSR nodig heeft: Herstellen doet uw lichaam in principe zelf bij een goede balans tussen ballast en belastbaarheid. Wij proberen altijd een goed en efficiënt ritme van consults te vinden, dat bij uw hersteltempo past. Onze grootste wens is dat u weer vertrouwen krijgt in het zelfherstellend vermogen van uw eigen lichaam.

Als u snel loslaat kunnen de reacties (het terugkomen van gevoel) wat heftiger zijn. Denkt u maar aan een vinger tussen de deur: Als de deur snel open gaat komt het gevoel sneller terug dan als de deur in etappes open gaat. Wij kunnen het tempo waarmee uw lichaam de spanning wil loslaten niet beïnvloeden, dat heeft grotendeels met uw herstelkracht te maken. En uw herstelkracht is weer afhankelijk van uw omstandigheden en leefstijl. Als u zich na een lange stressvolle periode in rustiger vaarwater begeeft en gezond leeft, heeft u grotere kans op snel en veel loslaten dan wanneer u nog flink belast bent met de dagelijkse beslommeringen.

Een kleine impuls kan dus door uw lichaam zeer gretig worden opgepikt om de vastgezette spier eindelijk flink los te laten. Zo kunnen hele zachte behandelingen toch leiden tot in eerste instantie flinke vergroting van het gevoel en verergeren van de klachten. Reacties die we vaak horen zijn; intense moeheid direct na de behandeling, een diepe nachtrust, volgende dag wat stijfjes, en vermoeid zwaar lijf alsof u flink heeft gesport, opleving van de klachten. Maar er zijn ook mensen die zich direct fitter voelen, bevrijdt van de klacht en verlicht van spanning.

Wat verder opvallend is aan het herstelproces is dat pijn en klachten zich verplaatsen van ver van de middellijn naar de middellijn toe. Een veel gezien proces in de natuurgeneeskunde.
Om een voorbeeld te schetsen: U komt met last van handen of voeten. De pijn trekt na een consult naar uw elleboog dan wel knie. Heel soms wordt deze zelfs tijdelijk even dikker. Vaak is de elleboog/knie dan ooit geblesseerd geweest. U ervaart dan meestal al wat meer stijfheid in de nek of onderrug. Vervolgens trekt de pijn zich uit de armen en benen en ervaart uw steeds specifieker langs de wervelkolom een hogere gevoeligheid. De plek waar u dat nu voelt is de plek waar de zenuw richting de klacht al die tijd onderdrukt is geweest. U ervoer de gevolgen van deze druk op de zenuw daar waar hij eindigt, namelijk de plek van de klacht (in dit geval de voet en hand), maar nu begint u de oorsprong van de kwetsuur waar te nemen en kan het lichaam effectiever uw initiële klacht herstellen.

Dit is een voorbeeld met een klacht in de voet dan wel hand. Zo kan het ook zijn dat uw klacht bij de knie halverwege de onderrug zijn oorsprong heeft, of uw schouderklacht zijn oorsprong in de nek, die op zijn beurt weer wordt belast vanuit een kwetsuur in de onderrug. Het lichaam is “all connected” en daarom beschouwen we het als een geheel en beperken we ons niet tot alleen daar waar de klacht gevoeld wordt.

Bovenstaande is een schets van wat we gemiddeld gesproken zien in onze praktijk. Ieders proces is echter uniek en wij zijn er op getraind om u daarbij te begeleiden.