Detox, Kruidengeneeskunde & Voeding

Detox, Kruidengeneeskunde & Voeding

Detoxkuren
Als je meer afvalstoffen binnenkrijgt dan je lichaam kan verwerken, slaat het deze afval stoffen op. Dit belast je lichaam op allerlei gebied; spieren en gewrichten worden minder soepel en pijnlijk, maar ook de reinigende organen (nieren, lever en darmen) kunnen kun werk steeds minder goed doen en raken overbelast met vaak chronische klachten als gevolg (verkoudheden, allergieen, etc.). Een detoxkuur kan een uitkomst bieden om je lichaam te ontdoen van verzamelde afvalstoffen en weer gezond te kunnen functioneren. Een detoxkuur bestaat uit het tijdelijk weglaten van verontreinigende voedingsmiddelen. Afhankelijk van je conditie stimuleren we de reiniging met behulp van kruiden en reinigende supplementen. De detox is bij voorkeur uitermate geschikt om een nieuwe eet- en leefgewoonten te beginnen en vol te houden! Bekijk ook mijn onderzoek naar de effectiviteit van sapvasten: Onderzoek Sapvasten door Caroline aan de Stegge

Voeding als therapie
“ Je voeding is je medicijn en je medicijn is je voeding”.

Deze uitspraak van Hippocratus is een belangrijk uitgangspunt in de orthomoleculaire geneeskunde.

In geval van ziekte kan je lijf soms specifieke voeding nodig hebben om je te helpen herstellen. Daarnaast kan een probleem zijn ontstaan door een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Dat is dan redelijk eenvoudig en zonder bijwerkingen (!) te verhelpen met een verandering in de voeding. Eigenlijk zou je bij alle (chronische) klachten eerst moeten (laten) nagaan of je voeding wel klopt. Aanpassing van de dagelijkse voeding en (tijdelijke) inname van voedingssuplementen om de chronische tekorten weer teniet te doen is dan de therapie.

Fytotherapie (kruidengeneeskunde)
Fytotherapie komt van het Griekse ‘fytos’ (plant) en ‘therapeia’ (behandeling). Het maakt dus gebruik van de heilzame stoffen uit planten en kruiden om ziekten te behandelen.

Kruiden en planten waren waarschijnlijk de eerste geneesmiddelen die de mens voorhanden had, waardoor er nu eeuwenlange ervaring en kennis is opgebouwd rond de geneeskrachtige werking van kruiden. Heilzame kruiden en planten bevatten stoffen die niet alleen het herstel van ons lichaam stimuleren, maar ook een meer algehele, diepere werking hebben op onze gesteldheid. Sommige planten bevatten van nature giftige stoffen. Omdat de fytotherapie uit gaat van het principe alleen milde middelen te gebruiken voor genezing, worden de concentraties zo aangepast dat het middel een efficiënte, milde werking heeft.